Onko treenin kellonajalla väliä?

Viime viikolla osui silmiini lehtijuttu, jossa puhuttiin ihmiselle sopivimmasta päivärytmistä. Ihmisethän luokitellaan yleensä kahteen ryhmään, aamuvirkkuihin ja iltavirkkuihin. Aamuvirkkujen väitetään olevan jopa vähän älykkäämpiä, kun taas iltavirkkujen taas kerrotaan olevan luovempia. Itse koen ehkä kuuluvani enemmän iltavirkkuihin. Yleensä iltapäivällä 13-17 välissä iskee väsymyspuuska ja tekisi vaan mieli mennä päikkäreille. Sitten taas kuuden jälkeen piristyn ja jaksan helposti valvoa yhteentoistakin saakka, vaikka yöunetkin olisivat jääneet lyhyemmälle.

Mun iltavirkkuus on joutunut aika pahalle koetukselle viimeisen vuoden aikana. Kun tapasin mieheni, aloin aika pian käydä hänen kanssaan aikaisin aamusta salilla. Ja tällä tarkoitan ihan oikeasti aikaisin, nimittäin ihan viideltä aamulla. Herätyskello soi siis joka aamu neljältä ja siitä sitten suoraan treenin jälkeen kouluun tai töihin. Tämä alkoi siis vuoden 2013 alussa ja kesti ihan tähän meidän Espanjan lomaan saakka, eli elokuun alkuun saakka. Tämän vuoden aikana saavutin kaikista isoimmat tulokset, mitä olen koskaan treenatessani saanut. Yleensä nukkumaan tuli mentyä kuitenkin vasta klo. 23 aikoihin, joten voitte kuvitella, kun vetää melkein vuoden 5 tunnin yöunilla. No, viikonloppuisin herättiin sentään 5-6 aikoihin salille.

Sitähän sanotaan, että kehonrakennuksessa pyhä kolminaatio on treeni, ruoka ja lepo. Kyllä se varmasti pitää paikkaansa osittain, mutta miten voi olla mahdollista, että isoja tuloksia saavuttaa jättämällä jopa ne kaikkien lääkäreiden suosittelemat aamuyön tuntien unet pois? Tähän en myöskään itse osaa täysin vastata, mutta ainakaan minulla se ei ole ollut siitä kiinni. Esimerkiksi maailman tunnetuin kehonrakentaja Arnold Schwarzenegger aloitti aamutreeninsä ihan aamuyön tunteita 3-4 välissä. Kun ihminen nukahtaa, keho kehittää kasvuhormonia. Tämän takia monet kehonrakentajat saattavat nukkua jopa kymmenet päiväunet päivässä. Unen ei siis tarvitse olla kovin pitkää ollakseen tehokasta. Tämän kuluneen vuoden aikana olenkin nukkunut päiväunet melkein joka päivä.

Espanjan loma sekoitti unirytmiä ja treenille herättiin kuudelta aamulla. Kyllä, myös lomalla näin aikaisin, joka päivä. Sen jälkeen jäi koko päivä aikaa tehdä mitä huvittaa ja rannallakin oltiin yleensä jo aamu kymmenen jälkeen. Espanjassa en nukkunut päiväunia ollenkaan, koska jotenkin sain auringosta niin paljon energiaa, ettei väsyttänyt.

Olen nyt oikeastaan meidän loman jälkeen kaikki treenit käynyt tekemässä illalla, paitsi tänään. Iltaisin sali on niin täynnä, että kovin tehokkaasti treenaaminen on aika vaikeeta.  Ja voi olla, että johtuu dieetistäkin, mutta jotenkin tehot on ollut hukassa ennen tän aamuista treeniä. Kyllä tässä olisi taas päikkärit paikallaan, täytyy myöntää.. Tämän jutun pointti on se, että kannattaa kokeilla erilaisia juttuja ja löytää itselleen kaikista paras aika treenata eikä mennä yleisten käsitysten mukaan. Silloin syntyy parhaimmat tulokset.

 Aamutreeni on aina minulle tehokkain. Tällä kertaa etureidet ja cardio Stepmasterilla.

Huomenna onkin jännät paikat, nimittäin Jyväskylässä on Nordic Fitness Expon karsinnat! Myös mun ihana siskoni Laura kilpailee siellä Body Fitneksessä. Jännittää ihan kamalasti Lauran ja muiden tuttujen puolesta! Tietysti mua kiinnostaa myös oma sarjani, että millaisia tyttöjä on mulla viikon päästä vastassa. Mutta nyt hyviä viikonloppuja kaikille!

 

 

pauliinafitworld

3 vastausta artikkeliin “Onko treenin kellonajalla väliä?”

  1. Tosi kiva kun oot alkanut kirjottamaan tätä blogia 🙂 Lisäsin tän blogloviniin, niin on helpompi seurailla 😉 Puhuit tosta opintojen lopettamisesta. Mä näkisin, että tradenomin opinnoista voi olla monenlaista hyötyä monellakin alalla. Esimerkiksi jos jokus alat yrittäjäksi fitnessalalla, ei siellä opituista asioista voi haittaakaan olla 🙂 Tai mun mielestä nyt opiskelu kannattaa aina!

    • Kiva kuulla, että aloit seurailemaan! 🙂 siinä olet kyllä oikeassa, että opiskelusta ei missään nimessä oo haittaa. Ongelma onkin vaan se, että en koe että just tradenomin opinnot olis mun intohimo. Kun johonkin alan niin alan siihen täysillä. Mutta katsotaan nyt, mitään lopullisia päätöksiä en oo vielä tehnyt 🙂

  2. ps. olis kiva, jos tosta kommentoinnista ottaisit pois ton ”kirjoita nämä kirjaimet” -varmistuksen, se on niin ärsyttävä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta