Kannattaako aerobista tehdä?

Aerobisen harjoittelun tekeminen on sellainen aihe, josta tuntuu olevan yhtä monta mielipidettä, kuin on tekijääkin. Yleensä kysymys aerobisen tekemisestä onkin ensimmäisten kysymysten joukossa, joita mullekin esitetään.

Kun puhutaan bikini fitnesistä, niin yleinen käsitys varmaankin on, että sitä aerobista hinkataan päivästä toiseen ja pitkiä aikoja kerrallaan. Kun puhun itsestäni, niin aerobinen on mulle jotain sellaista, josta haluan eroon aina mahdollisimman nopeasti 🙂

Vähän rankempaa huumoria aerobisen tekemisestä :)
Vähän rankempaa huumoria aerobisen tekemisestä 🙂

Kun olen kisadieetillä, teen aerobisia ihan maksimissaan viisi kertaa viikossa. Viime syksyn kisakuntoon pääsin maksimissaan neljällä aerobisella viikossa ja dieetti oli kestoltaan noin 14 viikkoa.

 

Millaista aerobista itse suosin?

Mun suosima tyyli tehdä aerobista HIIT -tyyppinen harjoittelu. HIIT treenI on intervallitreeni, jossa työ ja lepovaihe vaihtelevat. Kerron teille kaksi mun suosikki HIIT treeniä.

Kiertoharjoittelu HIIT tyyppisesti

Itse olen tehnyt tätä kiertoharjoittelua aamuisin lenkkipolulla. Kestoltaan tämä on ollut 30-40 minuuttia. Tein kiertoharjoittelua monesti kesäisin auringon noustessa. Tämä harjoitus on aika rankka ja jos tuntuu siltä, että happi loppuu, niin kannattaa ujuttaa eri ”sarjojen” väliin rauhallista kävelyä.

Aloita kiertoharjoittelu reippaalla kävelyllä. Itse kävelen aluksi yleensä noin 5 minuutin ajan, jotta saan paikat mukavasti lämpimiksi. Seuraavassa vaiheessa hölkkää 30 sekuntia. Hölkkävaiheesta siirrytään suoraan askelkyykkykävelyyn. Askelkyykkyjä voi tehdä kunnon mukaan 20-40. Askelkyykkyjen jälkeen tee sivuttain 20-30 saksihyppyä molemmille puolille. Tässä vaiheessa pitäisi olla jo niin hengästynyt, että toivoo lepovaiheen alkavan.

Lepovaiheessa kävele rauhallisesti oman fiiliksen mukaan niin kauan, että syke on tasaantunut siedettävälle tasolle. Sitten on aika tehdä sama uudelleen. Varoitan etukäteen, että tämä treeni on rankka, mutta pikkuhiljaa kunto kasvaa ja näistä treeneistä alkaa jopa nauttimaan. Samalla lihaskunto ja räjähtävyys kasvaa askelkyykkyjen ja hyppyjen ansiosta.

 

HIIT treeni salilla

Jos et ole ihan niin ekstremetyyppi, niin HIIT harjoittelua voi tehdä hyvin myös salilla. HIIT treeniin voi valita oman mielen mukaan juoksumaton, cross trainerin tai vaikkapa porraskoneen. Itse suosin HIIT treenin pituudessa 20 minuuttia, mutta esimerkiksi stepmasterissa saatan viettää aikaa joskus jopa puoli tuntia, mutta ei missään nimessä sen kauempaa. Mielestäni myös aerobisen tekemisessä säilyy sen mielekkyys, kun treenit eivät ole liian pitkiä.

HIIT -treenit ovat siitä hyviä aloittelijalle ja kokenemmallekin, että treenien tehokkuutta voi helposti säädellä oman kuntotason mukaan. Itse teen yleensä niin, että esimerkiksi juoksen niin lujaa, kuin pystyn 30 sekuntia ja kävelen rauhallisesti minuutin. Kun kunto kasvaa, niin työ -ja lepovaiheen pituus on molemmissa 30 sekuntia.

 

Itse tiedän moniakin hyvinkin lihaksikkaita ihmisiä, jotka tekevät aerobista melkein päivittäin ja sanovat, että siitä ei ole mitään haittaa lihaskasvulle. Itse omaan niin kovan aineenvaihdunnan, että kierisin todennäköisesti nälässä, jos alkaisin tehdä yhtäkkiä aerobista viisi kertaa viikossa. Se tarkoittaisi sitä, että joutuisin syömään vielä enemmän, jotta saisin tarpeeksi kaloreita.

Ruokavalioni on siis mietitty niin, että treenaan salilla 5 kertaa viikossa ja halutessani saan tehdä muutaman aerobisen viikossa. Täytyy myöntää, että olen tehnyt aerobista kunnolla viimeksi ennen Expoja, jotta saisin nesteitä vähän liikkeelle.

Näin syksyllä teen aerobista lähinnä hyvän mielen vuoksi. Tästä on hyvänä esimerkkinä tämä ilta, kun olimme ystäväni kanssa lenkillä Seurasaaressa. Kävelimme reippaasti 1,5h ajan. Lenkin pituus paljastui meille vasta jälkeenpäin, kun tajusimme kävelleemme lähes 8 kilometriä. Vietin tänään lepopäivää salilta ja reippailu teki hyvää kipeille jalkalihaksille.

Pimeä Seurasaari - onneksi oli henkivartija mukana
Pimeä Seurasaari – onneksi oli henkivartija mukana

Yhteenvetona voisi sanoa, että aerobisen tekeminen kannattaa, jos huolehtii riittävästä kaloriensaannista. Jos juokset super pitkiä lenkkejä kalorivajeessa, niin varmasti kroppa muistuttaa lähinnä löysää nahkaa ajan kuluessa ja viimeisetkin lihakset sulavat pois.

Mä voisin sanoa, että kuulun itse siihen kuppikuntaan, joka ei liputa aerobisen tekemisen puolesta. Kun olen rakennuskaudella, niin pyrin hyödyntämään kaikki kalorit lihaksen rakentamiseen ja lähinnä ylläpidän kestävyyskuntoa. Yleensä treenit ovat jo itsessään niin rankkoja ja vaativat palautumista, että en kaipaa lisää rykäisyjä aerobisten muodossa. Myös dieetillä haluan pitää aerobisten tekemisen kohtuudessa.

Musta tuntuu, että olen löytänyt kultaisen keskitien aerobisten kanssa. Ennen vierastin niitä enemmänkin rakennuskaudella, mutta nykyään pystyn hyvin nauttimaan reippaasta kävelystä tai spontaanisti tehdystä HIIT treenistä. Tärkein on kuitenkin salilla tehtävä treeni ja kaikki muu rakentuu sen ympärille.

pauliina-pakarinen

pauliinafitworld

15 vastausta artikkeliin “Kannattaako aerobista tehdä?”

 1. 8km kävelyyn 2 tuntia? Siinä ajassahan 8km lenkin kävelee vaikka takaperin tai käsillään 🙂

  • Tän lenkin tarkoituksena ei ollut kuntoilu 😀 Ja aika nopea saa olla käsillä kävelemään, että pystyy samaan aikaan kun normaali reippaalla kävelyllä 🙂

 2. Kuulun joo siihen porukkaan joka ei hirveästi aerobisesta innostu. Uskon että rasvanpolttoon tehokas ja toimiva tapa, joten eiköhän dieetillä sitten kun semmoinen tulee. Mistään hikilenkeistä en ikinä ole tykännyt joten HIIT on enemmän se mun juttu.

  • Sama juttu, HIIT on tosi tehokas ja kohottaa kuntoa nopeastikin 🙂

 3. Tiedän olevani kauhea ihminen, mutta välillä on vaikea olla nauramatta Puntti-Penoille ja Pirkoille, jotka mielestään ovat niin tosi hyvässä kunnossa, kun lihakset pullistelevat, mutta sitten hengästyvät hengiltä, jos joutuvat spurttaamaan bussipysäkille tai kävelemään kaksi kerrosta portaita. Jos terveydentilaa, pitkää ikää ja sairauksien ehkäisyä ajatellaan, niiin toki hyvää lihaskuntoakin tarvitaan, mutta kyllä se hyvä aerobinen kunto vielä tärkeämpää on. Jos alle kahdeksan kilometrin kävelyyn menee 1,5 tuntia ja vauhtia kuvailee reippaaksi, niin aerobinen kunto ei kovin kaksinen ole.

  • Hmm. Osittain totta kyllä, mutta myös punttitreeni kasvattaa hapenottokykyä varsinkin jos treenataan volyymityylillä. Ei siinä tietysti mitään maratonkuntoa rakenneta, mutta en itse koe olevani mitenkään huonossa kunnossa kuitenkaan kestävyydessä. Itse juoksen bussiin joka päivä ja kävelen rappuset kolmanteen kerrokseen ilman ongelmia. Mä en ollut tolla lenkillä kuntoilun takia vaan ihan ex tempore lähdetiin ystävän kanssa nauttimaan luonnosta 😀

  • Kylläpä porukka tarttuu tuohon 8km lenkkiin meni 1h30min.. 😀 Miä en edes ajatellu. Noh ajattelin tulla sanomaan, että niitäkin ”Kuntoja” on erilaisia. Minä entisenä lyhyen matkan juoksijana ja nykyisenä salilla kävijänä niin harrastan pyöräilyä aika paljon ja huomaa välillä siinä, että jos haluaa vähä kovempaa vauhtia ja pitää vielä se niin kyllä kestävyydessä meikäläinen piiputtaa aika nopeasti. Vaikka ei mun peruskunto huonoimmasta päästä lähellekkään ole.

  • Mä taas olen kuullut nimenomaan sitä, miten tärkeää esim. vanhainkodissa sitten on köpötellessä että on lihaksia. Varsinkin jalkalihaksia, maratoonarit on aika rimpuloita eivätkä jaksa vanhana kannatella itseään ”kestävyyskunnolla”, toisin kun se että olisi lihaksia kropassa. Kaisa Jaakkolakin painotti tätä luennollaan, lihaksia lihaksia. Yksi esimerkki on myös oma vaarini, josta huomaa nyt miten hankala on kuntoutua ym kun ei ole hyvää fyysistä kuntoa pohjalla..

 4. Hei!

  Voitko tarkentaa mitkä on saksihyppyjä sivuttain? Blondin pää ei nyt hoksaa 😀
  ihana ja lodhuttava kirjoitus! Ja jotenkin mukavan rehellinen 🙂

 5. Itsellä on kans vähän tuo sama aerobisen kanssa, että sitten jos alkaa liiaksi sitä harrastamaan niin paino lähtee vain tippumaan ja se ei ole mukavaa jos yrittää lihasmassaakin hiukan kerätä ja omaa vilkkaan aineenvaihdunnan 😀 Toisaaltaan ei voi olla kuin onnellinen siitä!

  http://puhdasta.blogspot.fi/

 6. Mun ei ole tarkoitus loukata ketään, vaan ihan kiinnostuneena kyselen.. Itse ”juoksijana” (hipsukoissa sen takia, koska juoksija kuulostaa paljon trendikkäämmältä kun hölkkääjä :D) en pidä kävelylenkkejä juurikaan liikuntana, koska siinä en saa sykettä nousemaan niin että se tuntuisi liikunnalta. Eli olisin kiinnostunut tietämään millaisella sykkeellä te ”fitnestytöt” teette aerobisen treenin? Itsekin käyn toki salilla, mutta itselle ne hyvin erottuvat lihakset ja timmit jalat eivät ole itseisarvo, vaan suurin motiivi on tukea lihaskuntoharjoittelulla juoksukuntoa, vaikkakaan en väitä, etteikö lihaksikas kroppa olisi mielestäni kaunis 🙂

 7. Mulla ihan sama kuin Raxulla: käyn salilla että jaksaisin juosta kovempaa (ja ehkä vähän ulkonäkösyistä ;). Mulle ei vaihto aerobisesta salitreenin painottamiseen onnistuisi kuitenkaan koskaan, sillä saan juoksusta niin paljon enemmän mielihyvää. Mikään ei ole niin ihanaa kuin pitkä ja hikinen lenkki kirpeässä aurinkoisessa syysilmassa! Olenkin miettinyt, saako punttaajat puolestaan sieltä salilta paremman fiiliksen? Olisko sillä tekemistä aineenvaihdunnan, lihassolujen tai ties minkä kanssa? Fitnesstytöt ootte musta ihanan kauniita, niin tuleeko teille sieltä salilta sellanen ylimaallinen liikuntaeuforia, vai onko motivaatio enemmän kehityksessä? Pysyn itse poluilla vielä vaikka pylly vähän lättänämmäksi jääkin 😀

  • Mä ainakin saan ihan parhaan fiiliksen just punttaamisesta! 🙂 Juoksu on aina ollu mulle vastenmielistä, enkä oo nuorempana ollu muutenkaan niin liikunnallinen, mutta parasta on kunnon punttitreenissä kun tuntee että lihas jota harjoitat, supistuu, kramppaa, väsyy, pullistuu.. ihan parasta. puhumattakaan siitä kun peilistä huomaa kehityksen 🙂 lihaskasvua juoksukaan ei tue, joten senkin takia en sitä edes lähde ”aloittamaan”. enkä siis ole mikään kisaaja jolla selkeät ”bulkki”kaudet tmv. Paras aerobinen minulle on kävely ulkona, jos olen yksin saan ihan erilailla kerättyä ajatuksia ja saan uskomattomia oivalluksia lenkkien aikana. Poikaystävän kanssa kävelylenkillä taas pystyy puhumaan kun ei henki hieverissä tarvitse juosta, ja käymme silloin keskusteluja joita ei muutoin tule puhuttua, kun ei ole tv/some häiritsemässä, on vain luonto ja me 🙂

 8. Kiitos vinkeistä! 🙂

  Mä yritän nyt itse tehdä kaksi HIIT-treeniä viikossa jatkossa. Siihen päälle aerobisena lenkkeilyt koiran kanssa. Muuten keskityn punttikseen ja ehkäpä jotain jumppaa. Omana tavoitteena on pieni kiristely. Tein ”rajuja” aerobisia alkusyksystä, mutta ne veivät täysin jaksamisen ja motivaation salilta pois. Tosi paljon vetelin juoksumattospurtteja ja saatoin tehdä 45 minuuttia tai jopa tunnin hirmukovilla sykkeillä. Eipä siinä rautaa enää jaksanut nousta ja olin melkein ylikunnossa. Nyt järkevämmin! Päätin, että mun HIIT-treenit ovat maksimissaan puoli tuntia ja siinä on jo mukana ainakin lämppä.

  • Kiva että oli apua! 🙂

   Tuo sinun tämän hetkinen treenityyli kuulostaa todella järkevältä. Mä oon aina pitänyt HIIT:it tai ylipäätään aerobiset maksimissaan 30 minuutissa ja päässyt hyviin tuloksiin. Jatka samaan malliin! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta