Parhaat proteiinin lähteet

Mä ajattelin aloittaa juttusarjan, jossa kerron omiin kokemuksiini ja ruokavalioihini perustuen mitkä ovat parhaat proteiinin, hiilihydraatin ja hyvän rasvan lähteet. Proteiini on edelleen se iso sana suomalaisten ruokavaliossa ja nykyään proteiini -sanaa tungetaan vaikka minne. Sitä saa oikein välillä ihmetellä kaupan hyllyllä, että mitä täällä nykymaailmassa oikein tapahtuu, kun nykyään melkein joka sortin ruoassa on lisättyä proteiinia.

Proteiinin tarve riippuu täysin elämäntilanteesta ja tavoitteesta. Perus kuntoilijalla proteiinin tarve on pienempi, n. 1-1,5g/painokilo, mutta aktiiviliikkujan tarve on vähintään se 1,5g/painokilo, mieluiten jopa 2g/painokilo. Proteiinin tarve on siis täysin yksilöllinen, mutta sitä saa kyllä yllättävän hyvin ihan oikeasta ruoasta.

Mä suosin ylipäätään myös mun valmennettaville tehtävissä ruokavalioissa puhdasta ja oikeaa ruokaa ja esimerkiksi itse en ole syönyt maitorahkaa moneen kuukauteen, vaikka hyvä proteiinin lähde se onkin. Mä olen tehnyt tämän vuoden alusta muutoksia mun ruokavalioon ja yksi on ollut prosessoitujen ruokien pois jättäminen, joista tosiaan yksi on tuo maitorahka.

Kerronkin nyt omat vinkkini, mistä päivittäinen proteiinin määrä kannattaa ruokavaliossa koostaa, mikäli tavoittelee kiinteää ja urheilullista kroppaa.

 

Kana ja liha

Kanassa ja lihassa on yksinkertaisesti parhain koostumus proteiinia ja suosin itse varsinkin kanaa sen vähärasvaisuuden vuoksi. Lihaa syödessä kannattaa kiinnittää huomiota rasvan määrään. Vaikka jauhelihaa ei voi kunnon lihaksi sanoa, niin en siinäkään osta koskaan pakettia, jonka rasvapitoisuus on yli 10 prosenttia.

Kananmunat

Kananmunia ja valkuaisia menee mulla paljon, oli sitten rakennuskausi tai dieetti kyseessä. Kananmunien proteiini on hyvin imeytyvää laatua ja on verrattavissa maitotuotteiden imeytyvyyteen. Kananmunat on myös maailman helpoin tehdä!

kananmuna

Kala

Kalaa tulisi syödä vähintään kerran tai pari viikossa ja edelleen tuttu suositus rasvaisen kalan syömisestä viikoittain pitää paikkaansa. Itse pyrin syömään lohta vähintään kerran viikossa. Kala on loistava myös loistava, koska se sisältää Omega3 -rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä. Erilaiset valkoiset kalat ovat myös loistava proteiinin lähde ja varsinkin kiinteytyjän ystävä vähärasvaisen ravintosisältönsä vuoksi.

Pähkinät ja siemenet

Pähkinät ja siemenet ovat loistavia proteiinin lähteitä ruokavalion lisänä. Niissä oleva rasva on hyvälaatuista.

Täysjyväviljat

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että kaurahiutaleet sisältävät myös paljon proteiinia. Varsinkin maitoon tehtynä puurossa on ihan täydellinen ravintosisältö! Kaupan hyllystä kannattaa siis valita täysjyväviljatuotteita.

Voi että kun alkoikin tehdä mieli puuroa! Aamiaista odotellessa :D
Voi että kun alkoikin tehdä mieli puuroa! Aamiaista odotellessa 😀

Maito

Jos vatsa kestää maitotuotteita, niin puhdas maito on yksi parhaimmista palautusjuomista. Maidon proteiinit sisältävät elimistölle kaikista tärkeimmät aminohapot. Heraproteiinijuoma, joka juodaan treenin jälkeen, on yksi maidonkin sisältävistä heraproteiineista. Ei ne fitnessjuomat siis sen kummempia ole 🙂

Soijapapu

Kasvissyöjän kannattaa suosia soijapavusta valmistettuja tuotteita, koska soijapapu sisältää maidon ja lihan tavoin täydellisen aminohappoketjun, jota ihminen tarvitsee ja pystyy hyödyntämään. Mä maistoin itseasiassa ennen tätä dieettiä soijarouheesta tehtyä kasvislasagnea, enkä huomannut mitään eroa jauhelihan makuun!

soijapapu

Tässä tosiaan omat vinkkini, mistä lähteistä proteiinia kannattaa ottaa. Näistä lähteistä myös oma ruokavalioni pääasiassa koostuu! 🙂

pauliinafitworld

Yksi vastaus artikkeliin “Parhaat proteiinin lähteet”

  1. Kerroit syöväsi lohta viikoittain. Kalan syöminen on toki hyvä juttu, mutta kala kannattaa valita oikein. Lohi ja tonnikala ovat erittäin saastuneita kalalajeja, joten niiden syöminen ei ole hyväksi noin usein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta