Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia

Mä katsoin tänä viikonloppuna monenkin ihmisen suosituksesta ensimmäistä kertaa Armanin ohjelman Pohjantähden alla, joka koski ravintoa ja ruokateollisuutta täällä meillä Suomessa. Mun on pakko kirjoittaa tästä aiheesta, koska jakso todellakin pysäytti mut ja hiukan myös järkyttikin.

500 000 suomalaista sairastaa kakkostyypin diabetesta ja 51% suomalaisista työikäisistä on ylipainoisia.

Luku on oikeasti järkyttävän suuri ja olen törmännyt tähän aiheeseen usein myös Trainer4You:n personal trainer koulutuksen aikana, jossa on myös tiedostettu tämän asian vakavuus. Yhteiskunnan varat eivät riitä siihen sairastuneiden hoitoon. 

On järkyttävää tajuta, mistä noin suuret luvut ovat peräisin. Tuossa jaksossakin kerrotaan, että syy on hyvin yksinkertainen, kun katsotaan aikaa hiukan historiassa taaksepäin.

Teollistuminen on tehnyt sen, että ruokaa valmistetaan nykyään teollisuutta, eikä ihmistä varten.

On paljon helpompaa valmistaa nopeita hiilihydraatteja sisältäviä ruokia, kuin hyviä rasvanlähteitä sisältäviä ruokia. Toinen huomionarvoinen seikka on se, että nykyään melkein jokaiseen ruokaan lisätään sokeria.

Ihmiset ovat koukussa sokeriin ja tuo koukuttuminen alkaa jo pienestä lapsesta lähtien. Tämä on pahin tekijä kakkostyypin diabetekseen altistumiselle.

sokeri-diabetes

Mä olen kasvanut aika paljon vuosien aikana mitä tulee ruokavalioon ja ajattelutapaan ravinnosta. Mä söin ennen tämän vuoden alkua monien vuosien ajan paljon maitotuotteita, vähärasvaista maitoa ja rahkaa, jota meni pahimmillaan 2-3 purkkia päivässä. Tämän vuoden alussa päätin, että haluan kokeilla miltä tuntuu, kun rahkan jättää ruokavaliosta pois. Ei mennyt kauaakaan, kun aloin huomata isoja muutoksia. Paino tippui muutaman viikon aikana muutaman kilon. Olin ennen kärsinyt jonkin verran satunnaisista mahavaivoista, jotka loppuivat kuin seinään, kun lopetin maitorahkan syömisen. Mulla oli usein myös turpeinen olo ja maha pömpötti helposti. Musta ei tuntunut hyvältä.

Pikkuhiljaa aloin tuntea oloni paremmaksi ilman maitotuotteita ja varsinkin rahkaa, jota en rehellisesti enää nykyisin laittaisi suuhuni muuten, kuin hätätapauksessa. Nykyään mua kauhistuttaa, miten prosessoitu tuote rahka on.

Mä olen sitä mieltä, että ihmisen ei kuulu syödä noin prosessoitua ruokaa.

diabetes-sokeri

Jaksossa kerrotaan myös siitä, miten vähärasvainen maito on täysin kuraa. Se aiheuttaa nuorille ihmisille finnejä ja immuniteettisairauksia. Kas kummaa, oma ihonikin on heleämpi sen jälkeen, kun jätin maitotuotteet pois ruokavaliosta.

Kakkostyypin diabetekseen on olemassa yksinkertainen hoitokeino. Ruokavalio. Jaksossa näyttelijä Aake Kalliala kertoo, miten on pudottanut 26 kiloa ja päässyt eroon toisesta diabeteslääkkeestä oikeanlaisen ruokavalion ansiosta.

Rehellisesti sanottuna mua kauhistuttaa monesti katsella sitä, mitä ihmiset kaupasta ostavat. Ostoskärryt on oikeasti täynnä prosessoitua ja sokerisoitua ruokaa.

Mihin on kadonnut ymmärrys siitä, että mitä kannattaa syödä? Mä en sano sitä, että mun noudattama ruokavalio on se paras, mutta paljon hyvää siinä on. Raaka-aineet ovat aitoja ja puhtaita. Syön päivittäin kasviksia ja marjoja, joita tulee helposti se puoli kiloa päivässä. Olen jättänyt prosessoidut ruoat pois. Vältän turhaa sokeria, enkä esimerkiksi koske vaikka suomalaisten suureen herkkuun jogurttiin, jollen vietä herkuttelupäivää. Siinä hyvä esimerkki prosessoidusta sokeripommista.

Mua kauhistuttaa se, miten huonosti ihmiset voivat.

Moni ei ymmärrä, miten hyvin voisit oikeasti voida. Olen mäkin joskus elänyt niin kuin suurin osa suomalaisista nyt. Mä aloitin fitnessharrastuksen vuonna 2012, mutta sitä ennen munkin kauppakassissa oli jogurttia, valmisruokia ja sokerisia ruokia. Mulla ei ollut mitään käsitystä säännöllisistä ruoka-ajoista tai ravintoaineista. Mulla ei ollut silloin mitään käsitystä siitä, miten hyvin voisin voida. Nykyään voin niin hyvin, että en enää ikinä haluaisi palata siihen epäsäännölliseen ja valmisruokien täyteiseen elämään.

Niin kuin tosiaan sanoin, että en pidä omaa tyyliäni elää ainoana oikeana, mutta hyvin paljon sitä voisi soveltaa monen arkielämään.

Mä mietin useinkin asioita, jotka ovat meidän yhteiskunnassa pielessä ja puhtaiden ja aitojen ruoka-aineiden korkea hinta on yksi sellainen asia.

Terveellinen ja monipuolinen ruoka on kallista, sen saan itsekin huomata aina kaupan kassalla. Pääset paljon halvemmalla ostamalla eineksiä, mutta mikset voisi kyseenalaistaa niiden pidemmän aikavälin vaikutuksia? Välillä tekisi mieli huutaa, että haloo, eikö oma hyvinvointi merkitse yhtään mitään suurimmalle osalle ihmisiä.

Niin myös Arman tiivistää jaksossa, että kuluttajalla on vapaus valita, minkä firman kassaan rahansa laittaa. Nykymaailmassa pitää osata itse arvioida sitä, mikä on itselle hyväksi. Sama koskee ihan mitä tahansa, median lukutaitoa ja niin myös näitä ravintoasioita. Homma jatkuu samanlaisena niin kauan, kuin me annamme sen jatkua.

Jakson pääset katsomaan tästä.

 

pauliinafitworld

17 vastausta artikkeliin “Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia”

 1. Hei Pauliina! Todella hyvä ja ajankohtainen kirjoitus, lisää tällaisia! Itse en ole vielä Armanin jaksoa ehtinyt katsomaan, mutta kirjoituksestasi heräsi kysymys myös geenimanipuloidusta ruoasta, mikä on mielipiteesi siihen ihmisen ja luonnon kannalta? Netflixistä löytyy hyvä dokumumentti, GMO OMG, joka käsittelee asiaa. Kun miettii terveellisen ruokavalion hintaa, niin se nousee helposti hyvin korkeaksi, mikä on sääli. Harvemmin kalliit hinnat houkuttelevat sokeri- ja rasvakoukkuun joutuneita ihmisiä muuttamaan elintapojaan…
  Kuitenkin oikein mukavaa sunnuntaita! 🙂

  • Kiitos, pidetään mielessä jatkoa varten! 🙂
   Täytyy sanoa, että mulla ei ole geenimanipuloituun ruokaan niin selkeää mielipidettä. En ole tutustunut faktatietoihin aiheesta, joten en voi perustaa niihin pohjautuvaa mielipidettä. Eläimen kannalta tilanne ei ehkä ole moraalisesti ihanteellisin. Luulen, että geenimanipulaatio on hyvin yleistä nykyisin. Täytyykin katsastaa tuo dokumentti, kiitos vinkistä! Ehkäpä kirjoitan tästäkin aiheesta, kun olen tutustunut faktatietoon 🙂 Ihanaa kesää sinne!

 2. Hei hyvä teksti ja tykkäsin myös itse tuosta Armanin jaksosta. Ja tuolla kaupan kassalla saa usein kokea sellaisia kauhun hetkiä, että huh. Joskus vielä niksahtaa silmät sijoiltaan kun pyörittelee niitä niin kovin. 😀
  Itse haluaisin myös vähentää noita maitotuotteita. Voitko vähän vinkata hyviä välipala ja iltapala juttuja joilla korvata rahka. Se purkki on niin helppo ottaa mukaan, mutta selkeästi haluisin sen käyttöä vähentää. Musta toi maitoteollisuus on täällä muutenkin niin ällöttävä bisnes, etten ihan periaatteesta halua sitä kannattaa. Esim se miten kouluissa ja tarhoissa lapsille jo tyrkytetään maitoa söpöillä lehmän kuvilla.
  Kiitos hyvästä tekstistä!

  • Kiitos paljon! 🙂 No älä muuta sanoa, aika kauheaa katsottavaa. Noista vinkeistä vois kehitellä postausaihetta. Mä pistän sen korvan taakse. Mut rahka nimenomaan on niin helppo ottaa joka paikkaan mukaan, että sitä tulee helposti syötyä. Ja tääkin on niin yksilöllistä eikä se pienissä määrin varmasti huonoa tee, mutta mitä vähemmän prosessoitua ruokaa, niin tietysti sitä parempi.

 3. Hei Pauliina! Hyvä kirjoitus ja järkyttäviä lukuja 😁 Olen itsekkin alottanut intohimoisen kuntosali harrastuksen pari vuotta sitten ja alkanut myös katsomaan mitä todella syön ja huomannut kuinka paljon parempi olo on 😊 Olen myös kiinnittänyt huomiota kaupassa toisten ihmisten ostoksiin ja välillä pyöritellyt päätä kun esimerkiksi lapsi huutaa kassalla vanhemille ja sitten sille annetaan suklaapatukka!! Niin kuin sanoit, pienestä pitäen huonot tavat lähtevät… Ja itsellä oli myös ennen ruokalu tavat retuperällä!! Jotenkin minusta tuntuu välillä että toiset luulevat että jos haluaa syödä terveellisesti ni pitää punnita ja elää rajoitetusti, mutta eihän se ihan niin mene!! Toki myös tervellinen ruoka on vähän kalliimpaa mutta itse olen ainakin sen valmis maksamaan 😊
  Hyvää kesän jatkoja sulle! 😊

  • Kiitos ja älä muuta sano! Ihana kuulla, miten oot löytänyt sen hyvän olon. Ja nimeomaan, ei sen vaa’an kanssa tarvi säätää, kun perusasiat on kunnossa. Onneksi meitä löytyy, jotka ovat siitä valmiita maksamaan. Niin kuin tuo viimeksi jaksossa haastateltu ravintoasiantuntija sanoikin, niin joidenkin meistä on tämä rooli kärsittävä ja toivottavasti asioihin tulee joku päivä muutosta 🙂 Ihanaa kesää myös sinne! 🙂

 4. Kiitos kivasta kirjoituksesta 🙂 Mitä suosittelisit proteiininlähteeksi rahkan tilalle?

  • Olepa hyvä 🙂 varmaan paras arvoiltaan on valkuainen, mutta lukuisia muitakin vaihtoehtoja löytyy. Laitan korvan taakse, jos tästä kehittelis joku kerta postausta.

 5. Mua myös kiinnostaisi kuulla vinkkejä, mitä välipaloja voisi soveltaa rahkan tilalle? Sellaisia nopeita, mitä olis helppo ottaa töihin ja laukkuun mukaan 🙂 Tästä saisi varmaan hyvin myös postauksen! 🙂

  Nykyajan ruokateollisuus on kyllä hyvä aine nostaa esille ja herätellä ihmisiä mitä kaikkea suuhunsa laittaa.

 6. Tosi hyvä kirjoitus!! 🙂 Pakko varmaan nyt itsekin katsoa kyseinen jakso. Tää on nimittäin aihe, josta jaksaisin keskustella tuntitolkulla!

  Mä jätin kans 2014 vuonna maitotuotteet lähes kokonaan pois ruokavaliostani, ainoastaan raejuustoa aamupuuroon. Hävis kyllä samantien vatsavaivat (jotka oli lähinnä yhdistettävissä maitorahkaan) 🙂 Nyt oon varvovasti ottanut rahkan takas ruokavalioon, mutta en todellakaan syö sitä joka päivä. Ja joskus tuli syötyä leipää monta kertaa päivässä, sekin on niin suomalainen tapa, ”kyllä leipä miehen tiellä pitää”. Tiedän ihmisiä, jotka syö JOKA aterialla leipää ja valittaa vatsavaivoja.. Ja kun ehdotat leivän pois jättämistä edes hetkeksi, niin kyllä naama venähtää, eikä suostuta uskomaan.

  Mä en vaan voi ymmärtää sitä, että vaikka TIEDETÄÄN ne ruokavalion vaikutukset, niin ei silti tehdä asialle yhtään mitään. Ja mitenhän kun tulevaisuuden sukupolvi saavuttaa aikuisiän…. Tää tilanne tulee vaan paisuu käsiin, ellei jotain muutosta tapahdu, ja äkkiä. Ja euroina se on ihan valtava summa, mikä menee vuosittain näiden ”elintapa”-sairauksien hoitoon, huhhhuh..

  Ei kyllä ruuan hinnoittelukaan täällä Suomessa kauheesti kannusta syömään puhtaasti.. Kyllä sen omassa kauppakuitissa aina näkee.. 🙁 Mutta toisaalta sitä säästää myöhemmin elämässä lääke- ja sairaanhoitokuluissa.

  Mutta joo, hyvä että tää aihe puhuttaa, ja että tästä puhutaan, koska jollain tavalla se tietoisuus pitää saada kasvamaan…

  Tua 🙂

  • Kiitos! 🙂 Ja sama täällä, menee kyllä jonkin verran tunteisiin tämä aihe ja ihan senkin vuoksi, miten vakava aihe on kyseessä. Ja koskettaa ihan meitä jokaista, koska meidän jokaisen verorahoilla näinkin mittavista kansansairauksista tulevat kulut maksetaan.
   Joo toi leipä on kanssa toinen, mitä suomalaiset yleisesti ottaen syö liikaa. Toki kuidun lähteenä todella hyvä, mutta kaikessa pitäisi muistaa kohtuus.
   Joo kyllä saa aina kauhistella kaupan kassalla 🙁 Toivottavasti siihenkin saatais joku päivä muutosta. Ja hyvä et saadaan nää asiat puheenaiheeksi, jos vaikka ihmiset vähän heräis näihin asioihin ja millaisessa yhteiskunnassa me eletään. Paljon on hyvää, mutta paljon on myös pielessä.

 7. Syön hyvällä omallatunnolla prosessoitua ruokaa. Aikaa ruoanlaittoon ei juuri kulu, ja ehdinkin tehdä vapaa-ajallani paljon enemmän kuin jos käyttäisin tunteja päivässä ah-niin-terveellisten ei-prosessoitujen ruokien tekemiseen. Vointi on erinomainen, enkä juuri sairastele. En ymmärräkään, mitä järkeä on tuhlata tunteja päivässä ruoanlaittoon, kun ruoka on pelkkää polttoainetta, jonka tarkoitus on, että ihminen jaksaa. En ole huomannut jaksamisessani minkäänlaista eroa söinpä prosessoitua tai prosessoimatonta ruokaa. Kuvailet saavasi vatsavaivoja maidosta. Tämä viittaa vahvasti siihen, että sinulla on laktoosi-intoleranssi, jolloin maitotuotteet eivät sovi kehollesi. Muiden kehoille ne voivat kuitenkin sopia. Toivoisin, ettet jakaisi harhaanjohtavaa ja tässä tapauksessa täysin virheellistä tietoa maitotuotteiden epäterveellisyydestä. Kirjoitat, että: ”Mä olen sitä mieltä, että ihmisen ei kuulu syödä noin prosessoitua ruokaa.”. Tästä herää kysymys, että mitä ihmisen ylipäätään kuuluu tehdä elämässään? Kuuluuko fitness-harrastus sellaisiin asioihin? Onko fitness mielestäsi luonnollinen harrastus? Olisiko kivikauden ihminen alkanut nostella kiveä ajatuksella ’nyt kasvatan hauis-lihastani’? Todennäköisesti ei. Liikkumisella oli silloin tarkoitus, joka saattoi olla paikasta toiseen pääseminen tai ruoanhankinta. Jos haluat elää, kuten ”ihmisen kuuluu elää” tai ”ihmiskeho on tottunut elämään”, et harrasta fitnesstä.

  • Veikkaanpa, ettet ole oikeasti kokeillut, millaista on elää ilman prosessoituja ruokia. Muutosta kun ei huomaa viikossa tai parissakaan 🙂
   Fitness nyt on taas asia erikseen. Mä puin mun blogissa fitnesiä harrastajan ja kilpaurheilijan näkökulmasta ja niin kuin olen blogissa monesti maininnutkin, niin kilpaurheilu on täysin asia erikseen. Tässä urheilussa on riskinsä, niin kuin missä tahansa muussakin urheilulajissa. Koen kuitenkin kuuluvani siihen porukkaan, joka tekee tätä hommaa järki ja terveys edellä. Kannattaa selata postauksia vähän taaemmas, niin ehkä ymmärrät 🙂

 8. Tuo jakso oli sellanen missä olin niin monesta asiasta samaa mieltä. Ei paljoo tarvisi muuttaa että voisi paremmin. Itse en kannusta jättämään mitään pois ilman perusteita (siis esim, maito tai viljatuotteet..), mutta jos tuntuu että joku ei sovi niin toki voi jättää vähemmälle tai pois. Vaan kokeilemalla sen tietää..
  Itse käytän maitotuotteita, mutta ne rajottuu lähinnä kahvimaitoon ja rahkaan..
  Edellä olevasta kommentista tuli mieleen, että kyllä sitä itse tehtyä ruokaa olisi hyvä syödä tietyn pituinen jakso, jolloin sen huomaa paremmin olossa, toki jaksamisessa on kyse kokonaisuudesta ; uni, liikunta, yleisterveys ja se ruoka.. Ei aina niin helppoa sanoa että kaikki ratkeis just ruokavaliolla, mutta uskon että hyvällä ja terveellisellä ruokavaliolla on vaikutus omaan tulevaisuuteen. Eikä sen tarvitse olla ”fitness-ruokaa” vaan semmosta terveellistä kotiruokaa, mistä pitää ja tottakai jotain hyvää joskus saa ottaa. 😛
  Saikohan tästä kommentista ny mitään irti ku oli vaan tällästä ajatusten virtaa. 😀 Tästä aiheesta kyllä saa keskustelua aikaan aina.

  • Juuri tuota sanoin edelliselle kommentoijalle. Ei se kroppa ihan hetkessä muutu ja olon huomaa vasta viikkojen tai kuukausien jälkeen, kun herää siihen, että olenpas mä voinut hyvin jo jonkin aikaa. Oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa. Tasapaino kaikessa on a ja o! 🙂

 9. En usko että suurin, tai läheskään suurin ongelma tuossa ylipainossa tai terveydessä on maitotuotteissa, tai edes täysjyvätuotteissa. Toki liika on liikaa syö mitä tahansa, mutta en laskisi maitotuotteita ns normaalilla ihmisellä ”huonoksi ravinnoksi”, kyllä se ylipaino ja sairaudet yleensä tulee jostain muualta. Toki, jos itse kokee että ne eivät sovi itselle niin sitten tietty on ilman 🙂 Mulla itsellä nousee muutenkin karvat pystyyn kaikesta tästä gluteenittomuudesta, maidottomuudesta jne. Olen thenyt PT:n töitä kokopäiväisesti 7 vuotta, ja sinä aikana on ollut jos millaista ”trendiä” karppaamisesta nyt näihin maidottomuuteen ja gluteenittomuuteen. Osalle omistakin asiakkaista olen tehnyt maidottoman ruokavalion, koska he saivat oireita esim rahkasta. Mutta tuntuu hurjalta että esimerkiksi maitoa tai rahkaa pidetään niin huonona ravintona. Jos ihmiset söisivät perusterveellisesti ja alkaisivat liikkumaan enemmän, se tuottaisi paljon enemmän tulosta kuin se, että keskitytään jättämään pois maitotuotteet tai gluteeni tai mitä ikinä. Itse olisinkin toivonut tuohon Armanin jaksoon edes jotain viittausta myös liikuntaan ja siihen, että tavalliselle kuntoilijalle/painonpudottajalle tärkeintä on kokonaisuus, se että syö monipuolisesti, mahdollisimman vähän sokeria ja eineksiä, ja että kun syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu 😀

  • Jep samaa mieltä että kokonaisuus ratkaisee, ei mikään yksittäinen ruoka-aine ellei ole todella pahasti allerginen. Liikunnan merkitys terveyteen on suuri ja ihminen voi olla liikkumaton laiha mutta silti sairas (tai liikkuva ylipainoinen, mutta terve), koska liikunnan fysiologiset vaikutukset ovat pitkäaikaisesti kestävässä ja terveyssuositusten mukaisesti liikkuvilla positiivisia, melkein jokaiseen kymmeneen yleisimpään Suomalaisten sairastavaan sairauteen.

   Armanin dokumentissa oli mielestäni myös se huonoa, että ihmiset kertoivat siinä omia kokemuksiaan ja asiasta tietämätön voi ottaa ne totuutena. Toki yksittäinen ihminen saattaa voida paremmin ilman maitotuotteita tai viljaa, eikä se kenenkään maailmaa kaada jos maija tai matti kotisohvalla päättää kokeilla maidotonta elämää dokumentin myötä, mutta ihmiset nyt helposti ajattelevat että ruokavalion kontrollointi tai yksittäisistä raaka-aineista tekemällä ”mörön” olo paranee. Eri ruokavaliotrendit nyt tulevat ja menevät, niin on aina ollut ja tulee olemaan, mutta yleensä se paha olo on jostain ihan muualta lähtöisin kun siitä rahkapurkista. Dokumentissa oleva lääkäri Antti Heikkilä laukoo usein myös kommentteja (taisi olla ohjelmassakin), mitkä ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon tai vääristelee tutkimuksia/jättää huomiotta vastatutkimukset mikä on mielestäni lääkäriltä epäammattimaista. Nyt dokumentti jäi aika yksipuoliseksi, kaikki mukaan pyydetyt professorit ja asiantuntijat eivät halunneet tulla mukaan koska se ei ollut suora lähetys. Leikatussa ohjelmassa asioita saadaan helposti vääristeltyä ja asioille eri merkitys oikealla leikkauksella.

   En väitä että itsellänikään oli hyvä olo silloin kun vedin 3 rahkaa päivässä ja hetkellisesti lopetin kokonaan, mutta nyt taas maitotuotteita kohtuudella käyttäen ei olo ole mitenkään erilainen kuin täysin maidottomalla. Itseasiassa nykyään syön kaikkea fiiliksen mukaan, välillä terveellistä, välillä prosessoitua ja olo on parempi kuin koskaan, joten en usko että tiukka rajan vetäminen ja itsensä kontrollointi on avain hyvään oloon. Tämä on kuitenkin vaan mun mielipide ja kokemus 🙂 Toki allergiat, jos ihminen on oikeasti sairas jollekkin raaka-aineelle, on asia ihan erikseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta