Pasta bolognese eli ragú

Kaipaatko hemmottelua raskaan viikon jälkeen? Miltä kuulostaisi illallinen kynttilän valossa ja rauhallisen musiikin soidessa italialaisessa ravintolassa? Sitä varten sinun ei tarvitse matkustaa Italiaan asti, vaan voit luoda saman tunnelman omaan kotiin.

miten yllättää mies

Mun mielestä mies ansaitsee yllättämisen aina, vaikka keskellä viikkoa ja päätinkin yllättää mieheni hyvän ruoan ja viinin merkeissä ja päädyin valmistamaan perinteisen italialaisen klassikon ragú alla bolognesen. Ragú on kotoisin Italian Bolognasta ja se tarjoillaan oikeaoppisesti tagliatelle al ragú eli taglialiatelle nauhapastan keran. Lihaisan kastikkeen ystäväksi sopii hyvin myös leveä pappardelle tai fettuccina sekä putkimalliset rigatoni tai penne.

Kliseinen sanonta ”tie miehen sydämeen käy vatsan kautta”, pitää paikkaansa ja kuinka onnellinen kokki olinkaan, kun kuulin vuolaat kehut miehen maistaessa ruokaa viinilasillisen kera.

Mikset yhtä hyvin voisi hemmotella ihan vain itseäsi arjen viikon jälkeen? Kaada lasiin hyvää viiniä, laita rauhallista musiikkia soimaan ja valmista itsellesi ruoka, joka saa varmasti ajatukset lämpimään Italiaan.

Omasta mielestäni on harmi, että meillä Suomessa ei ole sellaista makujen maailmaa ja ruokakulttuuria, jota esimerkiksi juuri Italiassa on kaikkine makuineen. Nautin uusien makujen maistelusta ja uusien reseptien valmistamisesta. Yleensä muutan reseptejä hiukan ja niin tein tämänkin reseptin kohdalla.

Pasta bolognese

n. 4 annosta

400g tagliatelle -pastaa

vettä

merisuolaa

Bolognese kastike

400g naudan jauhelihaa

100g pekonia

4 rkl oliiviöljyä

1 iso sipuli

4 valkosipulin kynttä

1 iso tai 2 pienempää porkkanaa

1 sellerinvarsi

2 dl maitoa

500g tomaattimurskaa

2 rkl tomaattipyrettä

3-5 dl lihalientä

1 kokonainen lihaliemikuutio

raastettua parmesania

Valmistus

Hienonna valkosipuli, sipuli ja kuullota ne öljyssä. Lisää joukkoon selleri ja ruskista kevyesti. Lisää pian myös raastettu porkkana. Pidä levy keskilämmöllä, jotta kasvikset eivät pääse ruskistumaan liikaa. Sekoita paloiteltu pekoni seokseen ja ruskista kevyesti. Siirrä seos pois pannulta ja nosta lieden lämpötilaa hieman.

Ruskista jauheliha pannulla. Pyri säilyttämään lihan nesteet. Itse paistoin jauhelihapalan kokonaisena molemmilta puolilta muutaman minuutin ajan ja vasta sen jälkeen rikoin sen hienoksi jauheeksi.

Lisää kasvikset jauhelihan joukkoon. Lisää joukkoon maito, sekoita tasaiseksi ja annan sen imeytyä lihaan. Kuumenna kattilassa 5dl vettä ja sekoita joukkoon kokonainen lihaliemikuutio. Lisää jauhelihan joukkoon tomaattimurska ja tomaattipyree. Sekoita tasaiseksi. Lisää sen jälkeen lihalientä niin, että seoksesta tulee kastikemaista.

Mausta vielä kastike merisuolalla ja mustapippurilla ja annan hautua matalalla lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan. Jos kastike paksuuntuu liikaa, voit lisätä sekaan lihalientä. Sekoita välillä.

Keitä pasta hauduttamisen lopuksi runsaassa merisuolalla maustetussa vedessä. Keitä pastaa minuutti vähemmän, kuin ohjeessa sanotaan. Pastasta tulee siis al dente, eli suoraan suomennettuna: hampaissa tuntuva ja mukavasti pureskeltava 🙂

Tarjoa pasta bolognese parmesanraasteen kera.

pastabolognese-miten yllättää mies

pasta bologese

Nautinnollista perjantaita kaikille <3

pauliinafitworld

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta