Ovatko parisuhde ja lapset tekosyitä lihoa?

Kuulen usein naisten sanovan, että he ovat lihoneet parisuhteen tai lasten takia. Syitä voi olla toki muitakin, kuin nämä kaksi asiaa, mutta useimmiten kuulen juuri nämä.

Olen sitä mieltä, että parisuhde tai lapset eivät ole koskaan syynä lihomiselle. Jos lyödään totuus pöytään niin se on, että ihminen lihoo silloin, kun syö enemmän kuin kuluttaa. Kyllä sitä täytyy vain peiliin katsoa, jos kiloja alkaa kertyä vyötärölle.

lihominen-raskaus-parisuhde

Tiedän sen itsekin miten ihanaa on vain löhötä kullan kainalossa ja syödä herkkuruokaa, koska teen sitä itsekin joka viikonloppu, jopa molempina päivinä. Tässäkin asiassa pärjää maalaisjärjellä ja jos näyttää siltä, että herkutteluputki jatkuu viikonlopun yli, on vain yksinkertaisesti otettava itseään niskasta kiinni. Jos mietin tilannetta omalle kohdalleni, niin kaikista pahin tilanne on se, kun tulen kipeäksi enkä pääse treenaamaan. Silloin tekee kaikista eniten mieli poiketa ruokavaliosta ja herkutella.

Sama juttu tapahtuu, jos et harrasta ollenkaan liikuntaa ja syöt miten sattuu. Epäsäännöllinen ruokarytmi saa verensokerin poukkoilemaan ja nälkä yllättää monesti niin, että illalla tulee ahmittua kaikki, mitä kaapista löytyy. Moni syö myös todella niukasti töissä (jonkun salaatin), josta hiilarit unohtuvat kokonaan, jolloin nälkä on kahta kauheampi, kun pääsee illalla töistä kotiin. Kaiken A ja O on siis säännöllinen ruokarytmi ja aterioita olisi hyvä syödä päivän aikana 4-6, omasta päivästä riippuen.

lihominen-raskaus-parisuhde

Ei ole mikään tekosyy, että kiloja kertyy, koska on raskaana tai on pieni vauva. Jos oma terveys ja hyvinvointi kiinnostaa, niin oikein suunniteltu ruokavalio saa kilot pysymään kurissa myös näissä tilanteissa. Kun energiankulutus on suunniteltu itselle sopivaksi, ei kiloja pääse kertymään eikä nälkä yllätä. 

Tunnen monia yksinhuoltajanaisia, jotka kasvattavat lapset, käyvät treenaamassa ja syövät hyvin, koska he tietävät miten hyvä olo siitä tulee, kun pitää itsestään huolta. Hyvä olo heijastuu myös muihin ympärillä oleviin ihmisiin. Jos salille menolle ei löydy aikaa, ei sekään ole mikään ongelma. Jo 45 minuuttia vaikkapa kotitreeniä kolme neljä kertaa viikossa riittää pitämään yllä lihaskuntoa ja hyvää oloa. 

Kaikki on loppujen lopuksi itsestään kiinni. On mullakin joskus vaikeaa sovittaa treenejä kiireiseen arkeen, mutta tiedän sen tosiasian, että itsestään huolen pitäminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin, joten sen vuoksi en siitä tingi. Kaikki asiat ovat järjestelyistä kiinni ja ehkä vielä enemmän siitä, että viitsii astua oman epämukavuusalueen ulkopuolelle. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei oikeasti vie päivästä kuin tunnin tai pari ja se on kyllä vähän!

Edellisessä postauksessa kerroin Fuenteventuran loman ensimmäiset tunnelmat.

Tästä postauksesta heränneeseen keskusteluun: Lihomis postaus nosti kohun

 

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp