Nyt ymmärrän miksi syömishäiriöitä syntyy

Nyt mennään sellaiseen aiheeseen, joka on arka, mutta myös ajankohtainen ja joka on itseasiassa pyörinyt mun mielessä pidemmän aikaa. Olen pyöritellyt sitä mielessäni ja asettunut monta kertaa toisen ihmisen asemaan ja yrittänyt ymmärtää sitä maailmankuvaa, joka tässä nykymaailmassa vallitsee.

Yhä enenevissä määrin puhutaan siitä, miten syömishäiriöklinikoiden ovet käyvät tiuhaan, kun sisään astelee nuoria naisia, joilla on vääristynyt kehonkuva. Tässä on lähiaikoina ollut muutama artikkelikin tästä aiheesta, joita on muutama mulle linkkaillutkin. Mä en ala nyt ottamaan suorainaisesti kantaa mihinkään artikkeliin, vaan haluan avata mun omia ajatuksia tästä aiheesta.

Jos totta puhutaan, niin olen alkanut ymmärtää, miksi syömishäiriöitä syntyy.

Mietitäänpä hetki tätä nykymaailmaa, jossa sosiaalinen media on ottanut vallan. Nykyään on mahdollista seurata ihmisten elämää reaaliajassa ja motivaatiokuvia ei tarvitse etsiä oman kännykän ruutua kauempaa. Aikajanat on täynnä toinen toistaan täydellisimpiä nuoria naisia ja miksei miehiäkin.

Fitnessbuumi on ehkä hiukan laantunut, mutta on vielä hyvin suuri uusi ilmiö ja nykyään moni harrastaa salilla käymistä ja noudattaa jonkinlaista ruokavaliota.

On hyvä miettiä, että mistä suurin osa näistä ihmisistä löytää vinkit ja ohjelmat, joilla tavoitellaan sitä omaa parasta kuntoa. No netistä tietysti.

Netissä on nykyään niin paljon tietoa, että olen itsekin välillä vähän sekaisin, että mihin tietolähteeseen sitä tulisi luottaa. Netti on pullollaan erilaisia treeniohjelmia ja ruokavalioita. Sieltä kun vain poimii sen itselleen ”sopivimman”.

Monesti ohjelmia kauppaavat myös muropaketista valmentajan ammattitaidon hankkineet valmentajat. Varsinkin kasvot myy ja jonkin aikaa personal trainerin ammatissa toimineena voin sanoa, että jotain on tällä alalla pahasti pielessä.

Mä oon saanut monta kertaa silmät pyöreinä kauhistella, millaisia ohjeita ihmiset noudattavat tavoitellessaan unelmavartaloa. Ei oikeasti mitään järkeä. Hinkutetaan kymmenen salitreeniä viikossa 1500 kalorin ruokavaliolla.

Kun voisi jotenkin saada ihmiset tajuamaan, että se unelmakunto ei ole noin työn ja tuskan takana! Edes minä en treenaa tällä hetkellä niin paljon, vaikka olen kilpaurheilija ja lajini on se kuuluisa bikini fitness. En ole koskaan syönyt noin vähän kaloreita, edes kisadieetin viimeisimmillä viikoilla.

On mun mielestä väärin sanoa, että fitness on syy syömishäiriöiden syntyyn. Pikemminkin mielikuvat, joita lajin harrastajat antavat normaaliväestölle. Mustakin saattaa saada kuvien perusteella käsityksen, että elämä ei koostu mistään muusta, kuin treenistä ja syömisestä ja että olisin jotenkin fanaatikko, mutta olen oikeasti kaukana siitä.

Mun mielestä kilpailija, joka sanoo, että banaani on sun palkinto, niin ei pitäis näyttää naamansa mediassa alkuunkaan.

Siis en yhtään ihmettele, että varsinkin nuoret ja vaikutuksille alttiit naiset saavat ihan täysin kieroutuneita mielikuvia median ansiosta. Kuvitellaan, että mitä enemmän teet, sitä parempaan kuntoon tulet. Kun oikeastaan asia on ihan päinvastoin. Vähemmän on enemmän.

Mun yks hyvä ystävä sanoi, että ihmisvartalo on vähän niin kuin auto. Se tarvitsee tarpeeksi polttoainetta toimiakseen ja jos yksi osa on vinksallaan, niin toinen ei voi toimia. Ilman huoltoa autolla et kauaa aja. Kyllä sama tapahtuu myös ihmisvartalolle ennen pitkää, jos yrität mennä eteenpäin liian vähäisillä energioilla ja jätät huollot tekemättä.

Musta tuntuu, että tästä hommasta on hävinnyt järki ihan kokonaan ja varmasti osansa on myös sillä, että eihän ravinto -tai treeniasioista tietämätön asiakas voi tietää, mitä kannattaa oikeasti tehdä, vaan luottaa valmentajaan, joka kertoo olevansa ammattitaitoinen, vaikkei sitä välttämättä oikeasti ole.

Pitäisi osata ajatella asioita myös pidemmällä tähtäimellä. Se, että teet itsellesi ruoka -tai treeniohjelmia ei tarkoita, että ymmärrät ihmisen vartalon toiminnasta yhtään mitään. On pelottavaa, miten paljon harhaluuloja treeniboomin ympärillä on.

Tuntuu, että tää on päivä päivältä yhä villimpi viidakko ja tuntuu välillä turhauttavalta yrittää täällä huudella, että mulla ei ole itselläni mitään hätää, kun kukaan ei kuitenkaan usko. Eihän bikini fitness kilpailija voi voida hyvin ja toteuttaa lajia hyvinvointi edellä.

Välillä mua turhauttaa niin paljon tää nykymeno ja miten lajia haukutaan sen vuoksi, että täällä on ihan hitosti osaamattomia ihmisiä toteuttamassa näitä hommia. Vaikka mä oon itse vaan pienen pieni tekijä tällä alalla, niin haluan pitää nyt ja aina sen periaatteen, että mä en lähde valmentamaan ketään terveys taka-alalla.

Vaikka se ei helpota tätä mun turhautumista, niin se helpottaa ainakin sitä, että tiedän itse tekeväni jotain oikein ja voin nukkua yöni rauhassa, kun tiedän, että teen tätä hommaa sydämestä, niin kilpaurheilun, kuin personal trainerin ammattini kautta.

bikini dieetti