Maitorahkaa ja leipää voi syödä!

Mun on nyt pakko avautua tästä aiheesta, johon törmään melkeinpä joka päivä työssäni. Ihmiset elävät nykyään hyvin vahvasti trendien mukaisesti ja jos lehdessä sanotaan, että leipä on epäterveellistä, niin silloin sitä ei sitten syödä. Tuntuu, että monelta puuttuu nykyään ihan normaali maalaisjärki, jolla pääsee myös ruoka-asioissa pitkälle. 

Eniten viime vuosina pinnalla ovat olleet gluteeniton ja maidoton ruokavalio. Gluteenin ja maidon sanotaan aiheuttavan monenlaisia ongelmia kehossa, joista ehkä yleisimmät ovat iho -ja vatsaongelmat. Näin varmasti onkin, mutta ei kaikkien kohdalla. 

Itse käytän vain harvoin maitotuotteita, koska itselleni ne tuntuvat aiheuttavan turvotusta ja näppyjä ihoon. Joskus saatan kuitenkin syödä maitotuotteita ihan päivittäin ilman mitään ongelmia.

Sanoisin, että suurin vaikutus omiin iho-ongelmiini on ollut hormonikierukka, jonka poistin kolme kuukautta sitten. Iho-ongelmat hävisivät kuukausi poistosta kokonaan ja vaikka kesällä ja varsinkin reissussa ruokavalio ei ole ollut niin puhdas ja säännöllinen, ei näppyjä ole melkein ollenkaan tällä hetkellä. 

Maitotuotteita ja sitä kuuluisaa maitorahkaa voi kuitenkin hyvin käyttää, jos siitä ei aiheudu ongelmia.

maitorahka ja gluteeni

Itse olisin enemmän huolissani kaikesta muusta huonolaatuisesta ruoasta, joka onkin sitä kaikista halvinta markettien hyllyillä ja tarttuu sen vuoksi helposti mukaan sekä aiheuttaa rutkasti enemmän ongelmia koko kehoon.

Maitorahka ei esimerkiksi kerrytä kehon sisäistä rasvaa, joka kertyy huonolaatuisesta ja paljon kovia rasvoja sisältävästä ruokavaliosta. Maitorahkaa voi hyvin syödä sen purkin tai pari päivässä, jos keho ei siihen millään tavalla reagoi. 

Sitten toinen asia on tämä gluteenittomuus, joka alkaa ainakin itseltäni tulla tosi pahasti korvista ulos. Lehdissä toitotetaan miten leipä on pahasta, eikä sitä voisi syödä päivittäin.

Esimerkiksi täysjyvä, -ruis, -tai kauraleipä ovat mitä parhaimpia hiilihydraatin lähteitä, joista saat helposti lisättyä päivään hiilareita ja myös kuituja, jotka ovat vatsalle hyödyllisiä.

Leivästä saa tehtyä todella ravitsevia välipaloja, kun myös lisukkeet on mietitty fiksusti!

gluteeniton ruokavalio

Oikeasti suurimmat ongelmat tulevat siitä, kun ei ole käsitystä, että mitä tulisi syödä ja kuinka paljon. Terveelliset ruoka-aineet korvataan nopeilla vaihtoehdoilla, jotka eivät ole niitä parhaimpia terveydelle.

En nyt halua arvostella ketään, mutta ei ole ihme, jos mahaa turvottaa ja olo on vetämätön, kun ruokailut eivät ole lähelläkään monipuolisia. Jo pelkästään liian vähän syöminen voi saada olon turvonneeksi ja rasvaa kertyy, kun keho nappaa itseensä kaiken mahdollisen energian suojellakseen itseään. Keho on fiksu ja yrittää kaikin keinoin välttää kaikkea pahaa tapahtumasta. 

Vaikka ravintotietämys on lisääntynyt viime vuosina, niin kaikki siitä tiedosta ei ole todellakaan hyödyllistä, eikä varsinkaan tarpeellista. En ihmettele, että moni on ihan sekaisin, että mitä pitäisi syödä, kun periaatteessa kaikki on kiellettyä. 

Niin kuin myös tässä asiassa, niin kohtuus kaikessa ja maalaisjärjellä pärjää pitkälle. Lopettakaa siis jo se turha hömpötys ja keskittykään oikeisiin asioihin! 

Lue edellisestä postauksesta lisää Suomen yksilöllisimmästä nettivalmennuksesta!